Andreea = prietena mea și autoarea cărții Cronica unei despărțiri, a scris ieri un articol interesant, un articol care mi-a dat de gândit, dar mi-am și adus aminte de toți prietenii mei autori – care scriu cărți interesante, foarte bune și foarte apreciate.

Mi-am amintit de prietenii mei autori – cei care mi-au dăruit munca lor, o parte din sufletul lor, din viața lor. Am mulți prieteni autori care au făcut asta, dar eu susțin autorii români. Îi susțin pe toți, nu e nevoie să-mi dea cărțile lor. Îi susțin pe toți, fără să aștept apreciere, fără să aștept laude, răsplată sau cărți.

O urmăresc pe Andreea și citesc noul ei blog, iar la articolul scris ieri, am comentat. Din nou. Am scris în comentariu jumătate de articol, dar mă bucur că mi-am spus părerea despre subiectul abordat în articol. Un articol bun, o opinie argumentată, cu care sunt de acord și o respect.

I-am spus și ei, spun și aici. Sunt un cititor cu biblioteca plină, unul cu multe cărți necitite, dar care nu se satură, nu se plictisește și nici nu încetează să cumpere cărți. Sunt un cititor atent cu cărțile, unul atent cu autorii – nu doar le citesc romanele, îi susțin, îi promovez, îi ajut (dacă pot și cum pot), le trimit și mesaje, îi motivez (cred) și mereu e transmit aprecierea și respectul meu – toți sunt demni de aprecierea și respectul meu. Pentru că și ei mă respectă.

Sunt un cititor care cumpără cărți, le citește, le promovează, le recomandă. Fac asta pe unde apuc: pe blog, pe pagină, pe grupurile dedicate cărților și lecturii, dar și în cadrul proiectului Literatura pe Tocuri – un proiect deosebit, un proiect complex, în care m-am implicat așa cum am putut și cât am putut de mult.

Sunt un cititor care cumpără, citește, promovează, susține autorii români. Citesc foarte mulți autori români și pe toți îi consider aproape de sufletul meu. De ce? Pentru că sunt oameni, pentru că îi admir, le admir curajul, îi apreciez pentru munca lor. Și le respect munca – fac asta chiar dacă nu se vede întotdeauna.

Sunt un cititor care ar cumpăra mereu cărți, care și-ar dori să aibă mereu bani de cărți, și-ar dori să cumpere și să citească foarte mute cărți pe care, nu doar le știe ca fiind bune, dar le ți simte. Tânjesc mereu după câte o carte – bine ar fi să fie doar una, dar sunt mereu multe, iar lista este mereu plină.

Sunt un cititor care pândește mereu reducerile. Și de foarte multe ori mă abțin, cu greu, să nu comand cărțile pe care mi le doresc. Sunt un cititor pasionat, dar nu întotdeauna am bani să-mi cumpăr cărți – deși aș vrea să-i am și să nu mai stau pe gânduri atunci când vreau o carte (cărți), dar m-am privat de multe ori de pasiunea mea, am înghițit în sec și… m-am prefăcut că am uitat de ceea ce-mi doream.

De ce vreau bani pentru cărți?

Pentru că doar cumpărând o carte și citind-o ajuți autorul. Dar recunosc: de foarte multe ori am renunțat la plăcerea și la acest mod de susținere..doar pentru că nu am avut bani. Am o lista infinită cu cărți ale autorilor români contemporani. Mi le doresc pe toate, dar nu mi le pot cumpăra acum. Sunt pe listă și vor fi ale mele atunci când mi le voi permite, când situația financiară îmi va permite.

Sunt un cititor fericit pentru că am foarte mulți prieteni autori. Am mai spus asta o dată, dar nu contează. Am foarte mulți prieteni în online. Îmi sunt prieteni și abia apoi sunt autori. Îmi sunt prieteni pentru că sunt oameni cu suflet, nu doar pentru că sunt autorii cărților pe care le-am citit, le voi citi sau îmi doresc să le citesc.

Am prieteni (autori) care sunt atât de buni la suflet încât îmi oferă munca lor de luni (ani), îmi oferă o parte din sufletul și viața lor. Mi-o dăruiesc. Știi cum mă simt atunci când se întâmplă asta? Mă simt ciudat, mă simt prost, rușinată, dar mă simt și mândră de mine, binecuvântată și norocoasă.

Acum să  mă explic…

Faptul că un autor îmi scrie și vrea să-mi ofere cartea lui spre lectură este un motiv de bucurie, vei spune. De acord cu tine, dar știi la ce mă gândesc? Pe de o parte, mă gândesc la faptul că eu nu am făcut nimic special ca să merit cartea gratuit. Sunt doar un biet om și un biet cititor. Iar răsplata mea e mult prea mică, neînsemnată și nu acoperă gestul lui.

Pe de altă parte, o carte îmi schimbă starea de spirit, mă bucură. Faptul că primesc o carte de la un autor..îmi spune multe – nu doar despre autor, ci și despre mine.

  • că autorul știe de ce îmi oferă cartea tocmai mie.
  • că are încredere în mine.
  • că am făcut eu ceva bun de sunt răsplătită.
  • că opinia mea cu privire la cărți..contează
  • că am un mod ciudat, dar unic în care vorbesc despre cărți.
  • că sunt și eu apreciată la rândul meu.
  • că ne susținem reciproc.
  • că suntem mai mult decât cititor și autor, suntem prieteni.

Toate acestea pentru mine contează enorm. Dacă pentru autor contează promovarea, să-i fie citită cartea, dar și opinia despre carte, dacă pentru ei contează enorm relația pe care o au cu cititorii cărților pe care scriu… și pentru mine contează enorm părerea lor despre mine, contează enorm încrederea, contează enorm relația de prietenie (de la suflet la suflet) care ne leagă.

Sunt un cititor care mulțumește prietenilor autori întotdeauna. Vă mulțumesc tuturor și acum. Am și acum câteva cărți oferite, cărți pe care am promis și promit că le voi citi. Sunt un cititor modest (și sunt modestă atunci când spun asta), care-și știe bine responsabilitățile și nu le uită.

Sunt un cititor ce se înclină în fața prietenilor și autorilor, care se va gândi mereu la faptul că nu merită cărțile gratuit, dar care se bucură că primește, se bucură că oferă seriozitate și încredere.

Sunt un cititor care mulțumit și care  mulțumește. Un cititor care citește aproape orice gen de carte.

Sunt un cititor care va primi întotdeauna cărțile celor care au încredere în el, care sunt oferite cu un scop – uneori neștiut, din motive pe care doar autorii le știu și le păstrează în sufletul lor. Sunt cea care va respecta și va prețui  munca, autorul și cartea.

Mă înclin în fața voastră, prieteni dragi.

 

Cititorul

4 gânduri despre “Sunt un cititor

  1. Nu mai este nevoie să îţi spun asta, Laura, pentru că deja şti. Eşti o fiinţă minunată şi cu un suflet frumos şi imens. Mesajele tale motivaţionale m-au ajutat foarte mult. Continuă să faci ceea ce faci pentru că o faci extraordinar. Cu mare respect! :*

  2. Corina, cuvinte mele mele pălesc în fața mesajului tău. Mă simt binecuvântată cu asemenea comori în jurul meu. Și tu ești la fel de minunată! :*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s