Recenzie Exorcizat, Radu Găvan

Cartea aceasta este tulburătoare, este profundă prin subiect, dar și prin dorința de a scoate la iveală partea întunecată din fiecare suflet. Este genul de carte care te supune unui test dificil: să-ți recunoști toate acele părți pe care nu le accepți, să le scoți la lumină și să le accepți ca făcând parte din tine, ca mai apoi să te poți împrieteni cu ele. Totodată este și un proces lung și anevoios, deloc ușor, niciodată comod.

Pentru mine, acest roman a fost o oglindă în care m-am privit pe mine, Laura, cea de acum ceva ani. Este o unealtă atât de necesară în procesul de vindecare interioară, de curățare și eliberare a ființei. Este un instrument care odată folosit, nu mai ai cum să renunți să-l folosești.

Lectura acestei cărți nu este deloc ușoară, cred că am mai spus asta, dar nu-i nimic. Mă repet. Ca să se știe că pentru o astfel de carte îți trebuie curaj și tărie de caracter. O poți citi doar dacă:

  • nu te mai impresionează nimic. Nu o lua ca pe o jignire. Nu este. Da, o citești fără probleme dacă ai văzut de toate la viața ta și crezi că nimic nu te mai poate surprinde.
  • ești foarte curios din fire și laudele sau criticile te împing de la spate să o citești și tu.
  • crezi că aceasta carte te poate ajuta cumva, fie să-ți adresezi niște întrebări la final, fie să vindeci o rană interioară sau mai multe.
  • sau poate o citești de plăcere și pentru că îți plac marea majoritate a cărților apărute la Editura Herg Benet.
  • Alte motive

Eu am citit acest roman, din toate motivele enunțate mai sus. Și știi ceva? Nu regret nimic. Nu regret nici o secundă faptul că mi-am exorcizat sufletul și am eliberat temeri vechi, scenari sumbre și dureri nevindecate încă. Am citit Exorcizat cu plăcere, cu poftă de viața, cu dorința de vindecare și cu curiozitatea unui însetat de cunoaștere.

Îmi vei spune faptul că niciodată cunoașterea nu vine pe căi dureroase, prin mijloace care produc durerea. Eu îți spun, din experiență că… adevărata cunoaștere vine prin durere, cunoașterea alege durerea. De ce o alege fix pe ea? Păi dacă ar veni prin zâmbet, ai mai pricepe tu că e nevoie să acorzi atenție, să înveți? Slabe șanse. Știu, e cruntă viața asta uneori. Sau poate că vrea doar să se asigure de faptul că evoluezi, ca nu stagnezi sau involuezi.

Dacă ți-am zis că am citit cartea, te-am mintit. Îmi pare rău. De fapt, am privit cartea și toată acțiunea ei. Am privit-o ca pe un film interesant, palpitant cu sufletul la gură, cu inima bătându-mi puternic. Totul se întâmpla lângă mine, eu eram parte din acțiune, eu i-am cunoscut durerile personajului principal. Eu l-am rugat să se oprească, să nu se mai tortureze, ca mai apoi, tot eu, să-l rog să continue, căci odată cu el mă vindecam și eu. Și eliberam toți demonii interiori pe care i-am cazat pe gratis în inima mea.

Exorcizat tratează și evidențiază foarte bine probleme serioase și grave din viața fiecăruia. Pune pe tapet stima de sine, încrederea în sine, familia din ziua de azi și refuzul lor de a-și înțelege și încuraja copiii, nevoile tinerilor de cunoaștere, de independență, dar și de susținere, abandonul școlar și familial, descurajarea și lipsa încrederii părinților în proprii copii, incapacitatea de a se autodepăși, lipsă iubirii și a motivației.

Iată cu câte probleme se poate confrunta orice tânăr. Și uite câte dedesupturi are povestea unui tânăr agent imobiliar, ce se luptă cu sine pentru a supraviețui, ce se luptă cu înverșunare pentru un loc în familia sa, dar și în societatea în care trăiește.

Musai trebuie să punctez puțin și o chestiune legată strict de limbaj. Limbajul este uneori vulgar, dar nici cartea nu vă spune poveste Cenușăresei. Având un asemenea subiect, limbajul nu putea fi unul cuminte, cu floricele și dulcegării.

Și hai să nu ne mai ascundem. Suntem deschiși la minte, cel puțin așa ne considerăm și ne supărăm atât de tare când nu se spune că nu suntem de zici că  ni se dă în cap. Pe mine una nu limbajul vulgar mă deranjeză, ci mai tare mă amuză alttceva: faptul că se vorbește vulgar de când lumea, că se vorbește ca la ușa cortului, dar când să citim o carte asemănătoare, ne facem cruce. E bună și ea, crucea, la ceva, să știi. Fă-o că te ajută.

O carte extrem de reală pentru cineva care vrea să vadă realitatea, care este prezent în realitate și care nu fuge de realitate mâncând pământul.

Felicitări, Radu Găvan pentru această carte minunată, care provoacă cititorul la introspecție, acceptare si căutare neîncetată a propriului sine.

Cartea Exorcizat poate fi cumpărată de pe  Herg Benet, Libris cu transport gratuit, Elefant la preț redus. Și da, merită citită de către cei pe care realitatea nu îi sperie.

Anunțuri

3 gânduri despre „Recenzie Exorcizat, Radu Găvan

Adăugă-le pe ale tale

Ți-a plăcut? Opinia ta contează enorm pentru mine! îți mulțumesc mult pentru că distribui articolul pe rețelele de socializare!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: